tisdag 23 december 2008

En dag i Thailand

SÅ är vi då här I Thailand igen, jag vet inte säkert för vilken gång I ordningen. Det är I början av november och vi skall vara här I en månad innan vi åker hem till ruskvädret igen. Vi kommer med all säkerhet att träffa många svenskar här nere, det brukar vara så. Det är många som på senare tid funnit vägen hit till en av jordens varmare platser. Många hemifrån har numera egna hus eller lägenheter här I Thailand och vistas här större delen av vintern.

KLOCKAN är nio på lördagsmorgonen och det är redan 30 grader varmt här I Bangkok. Innan vi reser vidare till Pattaya i morgon så har vi bestämt oss för att trotsa värmen och åka till helgmarknaden Chatuchak Weekend Market. ”Suan jatujak” som det uttalas på engelska är odiskutabelt kungen av marknaderna I Bangkok, den ligger vid Chatuchak-Parken och Th Phahonyothin, alldeles ovanför Saphan Khaidistriktet i norra Bangkok. Det finns många fler marknader i Bangkok och marknaderna är generellt sett de billigaste ställena man kan handla på.
Man kan göra rena fynd om man kan pruta och vet var man skall söka.
VI diskuterar huruvida vi skall ta en taxi från hotellet Nana där vi bor eller välja något annat färdmedel, men vi beslutar oss för att ta oss dit med skytrain, en sorts motsvarighet till våra tunnelbanetåg fast den går på en bana bygd på pelare högt ovan jord I stället för under. Efter ca 17 minuter anländer vi till Mo-Chit-stationen vid 10 tiden. Den ligger bara fem minuters promenad från marknaden, och det är lätt att hitta, det är bara att följa med I folkströmmen dit.
Chatuchak-marknaden är den största och troligen den bästa. Det finns mer än 15 000 affärer och stånd på det ca 112 000 kvadratmeter stora marknadsområdet, den besöks av mer än 200 000 personer och det handlas för runt 30 miljoner Bath, vilket motsvarar nästan 7 miljoner svenska kronor.
De officiella öppettiderna för marknaden är från klockan 09:00 till klockan 18:00 på lördagar och söndagar. På fredagar håller Chatuchak öppet som en marknad för grossister, men det går bra att handla även den dagen och öppettiderna är desamma.
Väl framme så beger vi oss in i folkvimlet för att se om de finns något vi vill handla, och köper vi ingenting så är det ändå en upplevelse att bara vara här och vandra runt bland stånden.

Man kan finna allting här kläder, (modekläder är dock lika billiga i gatustånden exempelvis längs Th Khae San) smycken och amuletter, kycklingar och levande hundvalpar, opiumpipor och ört mediciner, och det är här man skall köpa sin köksutrustning om man skall bo i Thailand under en längre tid.
Blir man trött av allt vandrande så kan man åka med någon av de vitmålade motordrivna vagnarna som tar dig runt i marknadsområdet, eller så kan man stanna till och äta något om man blir hungrig. Här finns gott om spännande och god mat för bara några kronor. Får man slut på valutan så finns det bankomater och banker på och vid området liksom ett informationscenter.
Även om priserna här - med svenska mått mätt - redan från början är väldigt låga så gäller det att pruta.
Att pruta på varans pris är något av en livsstil här I Thailand, det är ett måste för varje besökare om man vill ha ett så lågt pris som möjligt. Någonstans mellan 10-40 procent på utgångsbudet bör man kunna pruta. Undantaget är dock en del ställen där man har fasta priser, t.ex. storköp, varuhus osv.
Vid tretiden orkar vi dock inte mer, trots att vi bara sett en bråkdel av den
enorma marknaden. Vi återvänder med skytrain till Nana för att nästa dag
besöka ytterligare en marknad innan vi fortsätter vår resa i det
underbara Thailand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar