måndag 24 oktober 2011

Dagbok från vår semester i Thailan 2011


Året är 2011 den 18 oktober,
och det är dax för den efterlängtade resan till Thailand igen.
Den här gången blir det sex veckor så vi var tvungna att fixa visum à ca: 350 kronor var hos det Thailändska konsulatet i Sverige.
Den här gången reser vi med Finner à 6600:- st för tor. Det innebär visserligen ett byte i Helsingfors men är ändå helt ok. Inredningen i planet såg helt nytt och fräscht ut, och det finns tv framför varje stol. Texten funkade dock inte på Engelska. Den kom på finska hur än man bar sig åt. Ytterraderna i planet är för två personer i stället för tre så som Thai Airways har i sina plan.
Dax för bussresan från Örebro resecentrum.Arlanda Terminal 5
Anita testar egen incheckning
på Arlanda...Men gav upp!
Onsdag den 19 okt 2011

Framme i Bangkok gäller det sedan att ta sig därifrån till Pattaya och hotellet vi brukar bo på. Hotellet heter Twin Palms Resort. Om man går till höger när man kommer ut från tullkontrollen så kommer man till rulltrapporna, där man väljer den som går till våningen under. Där, nästan intill utgång 8, finns en disk för resor till Pattaya. Transportbolaget Bell som finns där tar 200 Bht för enkel resa till Pattaya med transfer till hotellet. (byte från buss till minibuss vid busstation i Pattaya)Stor förändringar och renoveringar har skett på hotellet under senare tid och det känns verkligen trivsam och bra att bo på det här hotellet. Priset är ca 1100 Bht per rum och dygn.


Och välkomna har vi alltid känt oss av all personal på hotellet, såväl gamla som nya.Efter incheckningen hinner vi med att handla på Tops som ligger vid korsningen sekend roads och center roads. Där måste det dock vara något speciellt på gång eftersom det gapade tomt på flera hyllor.Sedan blev det mat här på Cool som ligger strax nedan för Tops på center roads

Det blev chicken sweet and sour med tillskott av nötter. Plus ris och dricka. Sedan blev det natti på ett rum som låg på andra våningen, men det rummet kände vi oss båda missnöjda med. Det tar vi itu med i morgon. "Var dag har nog av sina bekymmer" som ordspråket säger.Torsdag den 20 okt 2011
Vi börjar dagen med att byta rum till våning 1, rum 120. Det var mycket bättre tyckte vi, dels så låg det på första våningen, hade större kylskåp och ett helt nyrenoverat toalettrum.
Hotellpersonalen fixade flyttningen av alla våra tillhörigheter på nolltid. Något som vi tyckte var värt 100 bht.
Så småningom gick Anita till Royalgarden och fick ansiktsbehandling och manikyr, själv tog jag en tupplur på 2 tim. under tiden hon var borta.

På kvällen gick vi till restaurang Plathong som ligger efter Beachroad strax bortom korningen till center roads.
Pris/mat är så där.
Stället är trivsamt.

Vid hemkomsten kollade vi på en film (Vi har dator och filmer med oss). Anita fick problem med vänster öga som börjat göra ont och tåras, men jag kunde inte hitta något främmande föremål i det, så vi beslöt att vänta tills morgondagen för att se om det har blivit bättre innan vi gick till läkare.

Fredag den 21 okt 2011
Anitas öga är fortfarande irriterat och har varit så hela natten, så vi åker till Pattaya Hospital som ligger en bit bort mot BigC på en tvärgata till sekend road.
Efter 15 minuter är Anita inregistrerad och är vägd och fått blodtrycket kollat. Efter ytterligare fem minuter var hon hos läkaren. Efter totalt 1 tim och 50 minuter var allt över, betalt och med mediciner i handen. Pris 500 kronor. Diagnos ögoninfektion. Två sorters ögondroppar och antibiotika.
Snabbt och bra så vi hinner även med några timmar vid polen. Därefter beger vi oss till det relativt nybyggda Central festival där vi både äter mat och handlar.
På kvällen får vi besök av Gunnar och Gudrun och vi skvallrar om lite av varje om det som hänt sedan vi sist träffades.

Lördag den 22 okt 2011
I dag blev det stranden, Gudrun och Gunnar var också där och vi bestämde att dom skulle hämta oss i sin nyinköpta bil kl. 10 i morgon fm. för att åka och till Sattahip och bada.

Söndag den 23 okt 2011
Kl 10 kommer Gudrun och Gunnar med sin nyinköpta Opel, en riktig pärla, så vi åker till Sattahip (en plats som jag beskrivit tidigare här på bloggen) och badade. Vi intog även vår lunch där. Eftersom det var söndag och skolorna nu är lediga i tre veckor så var platsen invaderad av Thaiare som var där familjevis med sina barn och dukade opp på marken med mat och drycker i mängder så långt öga nådde.
Ett stort tack till Gunnar och Gudrun för en under bar dag i sol och värme.

Pärlan som tryggt tog oss till Sattahip fram och tillbaka.
Måndag den 24 oktober 2011
I dag blev det sovmorgon, nästan 11 innan vi kom på benen och eftersom vi var sena och solen börjat tröttna så bestämde vi oss för att ta polen i dag.
Kl 15 tröttnade vi och bröt opp. Sen har vi i stort sett bara degat resten av dan.

Tisdag den 25 oktober 2011
I dag kom vi på benen lite tidigare, klocka blev i varje fall inte 10 innan vi var på benen.
Det blev stranden i dag, det var växlande sol/moln och lite åska men vi slapp regnet.
Anita växlade valuta, kurs-4,55. Hon köpte en ny ryggsäck på den lilla uteförsäljningen som finns vid Tops.
Senare på em gick vi strandpromenaden till Pink Lady och åt mat. Dom har god mat till vettiga priser och i en trivsam miljö
                 På hemvägen handlade vi på Tops och tog varsin mc därifrån och hem.

På med hjälmenOch ut i trafiken.


   Välbehållen hemma så blir det fram med plånboken
                                       


Onsdag den 26 oktober
I dag blev det en dag vid polen tillsammans med Anitas son och hustru med barn barnen.

Gudrun och några knallegubbar vid polen.Barnbarn på väg till polenMen först en posè.


Ett något yngre barnbarn och farmor.


Äntligen i polen.

Torsdag den 27 oktober  2011
I dag åker vi till en badstrand som ligger strax innan man kommer fram till Pattaya Park (Jomtien). Fint vatten och fin strand. Samma sorts stolar som vid polen, visserligen lite dyrare men det är det värt och en matmeny som är helt ok.


Dax att åka hem

Fredag den 28 oktober  2011
I dag blev det ytterligare en av de lata dagar vi tillbringar vid poolen. På kvällen gjorde vi sällskap med Gate och några till och åt Thaimat. Avslutade dagen med att se ett par filmer på min dator.

Lördag den 29 oktober  2011
Anitas son reste i dag med hustru och barn hem till byn som ligger vid gränsen till Kambodja.Anita och jag fortsatte vår vistelse  vid polen.
På kvällen åkte vi till Walking Street. Där slog vi oss ner på "första bästa" fiskerestaurang för att frossa i tigerräkor och Rock Lobster Termidor.Söndag den 30 oktober  2011
I dag besökte vi samma strand ute vid Jomten som vi var på torsdagen den 27 oktober den ligger vid soi 5 och heter Condo O Tong enligt en av personalen på stranden.  Den kallas av andra även för mammas strand - men den svenskan kan nog taxichaffisen ha lite svårt att förstå - Vi klarade ditresan med två olika baht-taxi. Alltså 20 baht st.
Men allt har sina för och nackdelar. Vi fick promenera ca 3-4km innan vi kom dit vi skulle.
Det var dock inget jämfört med hemresan.
Då besparingsmekanismen den här dagen härskade i järncellerna så skulle vi naturligtvis åka baht-taxi för 20 baht hem också, och så blev det. Men vi fick gå ca 7 km i hällregn innan vi kom till den första baht-taxin. 20 baht är ca 4 Skr.
Det fanns dock en pilsnerstation efter vägen där vi kunde ta en paus.
Framme vid stranden

Tisdag den 01 november 2011
Tisdagen blev återigen en underbar dag som vi har Gunnar och Gudrun att tacka för. Kockan 10 hämtade Gunnar oss och körde oss till "mammas strand", sedan hämtade han Gudrun.
På stranden
Senare på dagen när vi solat färdigt tog dom oss till en fiskeby som ligger utanför Jomtien. Där råder en helt annan miljö som är en stor kontrast till falangernas semestermiljö i Pattaya och Jomtien.
På väg till fiskebyn
Vi stannade där ett tag och insög den annorlunda miljön bland fiskebåtar, katter och hundar.
Mat skulle ätas så det blev fisk och räkor som beställdes. Och naturligtvis så skulle kattvännen Anita dela med sig av fisken till en av katterna, men att mata en hungrig katt direkt ur handen är inget bra utfordringssätt. Resultatet efter två utfodringar blev att hon fick hämta sårsalva i bilen eftersom blodvite uppstod.
I väntan på maten.
Den avslutande hemresan företogs i en skiftande miljö där sophögar i drivor låg bara några stenkast från nybyggen och höghus. Gamla ruckel till bostäder som mest liknar kojor med provisoriska plåttak vittnar om att det finns stora klasskillnader i Thailand.
Onsdag den 02 november 2011
Hade ställt telefonen på väckning kl 08,00 Hämtade ut våra pass för färden in till Bankok.

Åkte bahttaxi till bussterminalen där vi tog 10,30 bussen till Ekkamai till en kostnad av 113 baht.

Därefter Skytrain till NANA station. Fikade på SUBWAY innan vi till fots begav oss till hotellet och checkade in.


Vilade en stund på en skön stor dubbelsäng.

Vid 7 tiden talade våra magar om att vi var hungriga, så vi uppsökte ett matställe för detta ändamål, därefter blev det nästan natti natti.
vad kan vi hitta på menyn?

I väntan på det beställda

Skissade på dagens händelse innan skönhetssömnen

Torsdag den 03 november 2011
Började dagen vid niotiden i matsalen som inte ens var halvsatt med frukostgäster. Frukost ingår i hyran på Nana. Vårt trippelrum kostade 1690 baht per natt. Vid 11 tiden tog vi en taxi till Pratunam för lite handel och fika. Sedan taxi tillbaka och checkade ut från hotellet kl 14. Skyway till Ekkamai à 25 baht för vidare färd med buss till Pattaya.
Buss hem från Pratunam
 Vi kunde inte se ett spår av översvämningarna i Bangkok där vi var, men mängder med sandsäckar och nytillkomna halvmeterhöga murar vittnade om att många i Pratunam var beredda på att vattnet skulle nå även dit. Dagen efter vi varit där så rapporterades det också att vattnet gjort sitt intrång och nu nådde opp till fötknölarna.

Fredag den 04 november 2011
Frukost och en stund vid daton innan vi gick till beachen för sol och bad. Träffade ett gäng svenskar som planerat att gå ut och äta på kvällen, vi kom överens om att träffas kl 7. När det var dax att betala så tog Åke hand om hela notan. När vi undrade varför så kröp det fram att han dagen till ära fyllde år. Grattis och tack Åke!
Anita investerade i en ny hatt inan vi gick hem

Lördag den 05 november 2011
Åter en lat semesterdag, mat på kvällen och avslut med en svensk film.

Söndag den 06 november 2011
Inget speciellt i dag heller, bad och sol. Förmodligen varmaste dagen hitintills, vattennivån i havet börjar nu att minska märkbart. Var och handlade i dag för att fylla på i kylskåpet.

Mådag den 07 november 2011
Ytterligare en dag utan aktiviteter.

Tisdag den 08 november 2011
I dag är det segt på morgonen. Väderprognosen säger att det ska bli regn i dag och det är mulet på himlen så vi gör oss ingen brådska. Efter att ha analyserat våra krämpor under tiden som vattenkokaren värmer kaffevattnet, och att smör, bröd, pålägg och mjölk till flingorna tas fram filosoferar vi över vad vi ska företa oss i det dåliga vädret.
Anita besluter sig för att gå till receptionen och betala rummet fram till den 10 november då vi ska byta rum , samt att klippa och tvätta håret. Jag stannar hemma och pillar på datorn i lugn och ro. Hon kommer hem vid ettiden och berättar att det är strålande sol ute, och att vi borde bege oss till stranden och sola.
Efter påtryckning går hon med på att vi väljer polen istället eftersom klockan hunnit bli så mycket. Vi försöker att ringa till Gunnar och Gudrun som ligger vid stranden för att delge vårt beslut. Inga telefoner fungerar dock, så Anita går ner till stranden och berättar att vi stannade vid polen.
På hotellet bor en dansk äldre gäst som Anita kom i samtal med. Dagen till ära var han tyvärr behäftad med flera plåster efter skador som han berättade att han fick då han blev överfallen och rånad på strandpromenaden.
Det var vid halv elva tiden på söndagskvällen när han tog sin kvällspromenad som tre thailändska killar över föll honom med sparkar och slag, samt skar av midjeremmen till väskan han bar på. I den hade han bland annat ca 3000 danska kronor.
Trots att det fanns folk som såg det hela och att han ropade på hjälp så var det ingen som ingrep för att förhindra rånet. I midjeväskan som han blev av med förvarade han förutom pengar även pass, biljetten och visakortet.
Så småningom kom polisen och skjutsade honom tillsjukhuset. Senare på kvällen återkom polisen med väskan till honom. Allt fanns kvar, förutom pengarna som saknades. Pengar som enligt hans försäkringsbolag inte kommer att ersättas.
Så tänk på det här när Du är i Thailand. Var inte för säker även om Du rör Dig bland folk. Bär inte på Dig mer än nödvändig. Lås in Dina värdesaker i Boxen och lämna midjeväskan hemma.


Onsdag den 09 november 2011
I dag ska jag följa med Gunnar för att uppleva hur man förnyar sitt Thailändska körkort. Det börjar med att han hämtar oss med sin bil på morgonen. Sedan åker vi först till "mammas strand" där vi lämnar Anita och Gudrun innan vi fortsätter till Chon Buri Immigration. Det är en institution i Thailand där man ansöker om förnyelse av sitt tidigare Thailändska körkort, den ligger på en tvärgata till beachen ute vid Jomtien. Körkortet gäller i ett eller fem år beroende på hur långt visum man har i landet.
Den institutionen hade Gunnar redan klarat av men visade mig ändå var man börjar sin ansökan.

Nästa ställe man ska till ligger några mil utanför Pattaya efter vägen till Rayong. Det stället kan på sätt och vis motsvara det svenska trafikverket, men ändå inte.
Innan det är dags för det besöket så ska ett läkarintyg bifogas promemorian från Immigration, något som Gunnar redan fixat.
På vägen dit passerar vi fängelset där det förmodligen sitter tre svenskar fängslade. Bland annat de två svenskarna från Borlänge som fick livstid för mord här i Thailand. Ett långtidsstraff här är inget att leka med. Det inte alla som överlever ett långtidsstraff i de extrema förhållanden som råder i dessa fängelser.

Väl framme parkerar vi bilen och beger oss till en dam som sitter inklämd i en vanlig länga av försäljning av mat med mera, sådana som finns i mängder efter vägarna i Thailand och påminner om hur annorlunda detta land är jämfört med hur vi har det är här hemma.
Hon kollar så att alla papper är ok och undertecknade innan hon ledsagar oss till en byggnad på andra sidan vägen där dom ska granskas och göras prov, betalas, fotograferas, för att slutligen få ett nytt körkort. Eller, som i Gunnars fall, två stycken. Ett för bil och ett för mc.
När vi kommer dit så kollas alla handlingar en gång till av två andra damer innan vi kommer innanför glasdörrarna. En ny koll av handlingarna, nu framför en dator varpå vi får beskedet att återkomma om en och en halv time.
Vi beslutar oss för att återgå till den första och mycket vänliga och hjälpsamma "damen i längan" som även kunde se till att vi fick både god mat och dryck till ett mycket lågt pris.
Efter en time och tjugo minuter begav vi oss så återigen till byggnaden på andra sidan vägen för vidare instruktioner. Efter mer väntan och fler underskrifter berikades Gunnar med en röd nummerlapp och anvisning att infinna sig en trappa upp för nästa moment i sin ansökan. Ytterligare en tålmodig väntan tillsammans med andra likasinnade så kom en dam och ställde upp samtliga i en lång kö i nummerordning. I strikt militärisk ordning fick alla en efter en förklara vilken färg på tavlan hon pekade på och efter godkännande ställa sig i en ny kö i väntan på att utföra ett gasprov vid grönt sken och att skifta till broms vid rött sken. Därefter blev det att ställa sig i en ny kö för att ange när två pilar möts.
Om allt gått väl går man till grön pil och betalar 300 baht, samt får en blå spade med ett nummer på. Ny väntan på sin tur för att bli fotograferad. Ny väntan för att slutligen bli kallad för att få sitt/sina körkort
Det gick bra, Gunnar fick sina körkort.

Torsdag den 10 november 2011
I dag kom Rolf och Rigmor till Pattaya. Vi åker tillsammans hem den 29 nov.


På kvällen beger vi oss till stranden för att delta i de festligheter som brukar vara där när det är Loi Krathong. Gunnar har ordnat så det blir ett bord med mat och dryck till oss svenskar som kommer.


Loi Krathong äger rum på kvällen vid fullmåne den 12: e i månaden enligt den traditionella thailändska månkalendern. I västra kalendern brukar Loi Krathong infalla i november, nästa år infaller det den 28 november.

Loi betyder "att flyta", medan Krathonghänvisar till Lotus-formade kärl, som kan flyta på vattnet. Festivalen tros ha sitt ursprung i en gammal praxis att ge till anden i vatten.

I den underbart ljumma kvällsluften fylls himlen med raketer, fantastiska fyrverkerier och Khom Loi i flera timmar. Under tiden dekoreras havsytan med mängder av sjösatta blomsterarrangemang som dekorerats med levande ljus.


Khom Loi tillverkas av ett tunt tyg, eller rispapper, som försetts med en bränslecell. När den är tänd så skapar den varma luften som fångas inuti lanternan tillräckligt lyftkraft för att den ska lyfta och lysande sväva bort i himlen


Efter några timmar på stranden letar vi oss hemåt bland mängder av försäljare som ockuperat strandpromenaden, och vi hör knallarna från stranden fyrverkerier till långt in på natten innan vi somnar.

Fredag och Lördag den 11-12 november 2011
Inget speciellt, mest sol och bad i det vackra vädret. På lördagskvällen åkte en från receptionen till busstationen och köpte biljetter till resan vi skulle göra dagen efter.

Söndag den 13 november 2011
I dag ska vi åka till släkt och vänner som har sina hus i en by nära gränsen till Kambodja. Det blir en lång resa med buss och bil, ca 25 mil eller mer. Bussbiljetterna dit är ju redan klara för oss alla fyra, Jag, Anita, Rolf och Rigmor.
Vi hämtar passen och tar en taxi till busstationen. Den gula bussen går från Rayong till Mukdahan. Bussen ska avgå från Pattayas busstation kl 9,00, men den är 40 minuter försenad. Vår bussresa går till Aran, där blir vi hämtade med bil. Bussresan till Aran tar 5 timmar.
Vi äter mat i Aran innan vi fortsätter med bil (ca 5-6 mil) till byn som heter Ta Phraya. Dess ursprungliga namn är Ban Ta Phraya. Där pågår en marknad med mängder av marknadsstånd och besökare, vi stannar där ett tag och går runt på marknaden och gör en hel del inköp av mat mm.
Sedan fortsätter vi bilresan några mil norrut till slutmålet som ligger strax innanför gränsen till Kambodja, namnet på den byn är Khok Raka. Det blir kväll och mörkt innan vi äntligen är framme. Då Anita och jag har varit där tidigare så blir det ett kärt återseende och välkomnande innan det sent som bara den blir natti natti.


Måndag den 14 november 2011

Bilder från byn.Tisdag den 15 november 2011
Dax för återresa till Pattaya. Först skjuts till Ta Phraya och sedan buss till Aran för byte. Odrägligt mycket trafik mellan Aran och Pattaya, den resan tog sex timmar.

Onsdag den 16 november 2011
I dag blev det stranden med bad och sol. Fick meil från Finnair att planet för vår hemresa den 29 var inställt och att dom erbjöd oss att resa hem vid ett senare datum. Efter en del skriftväxling och telefonsamtal med Finnair så blev det bestämt att Rolf å Riggan reser hem den 30 nov och Stig å Anita den 8 dec.
Torsdag den 17 november 2011
Anita har en så elakartad hosta så det blir ett besök på sjukan för henne. Bronkit, en spruta i armen och en massa mediciner med beskedet att återkomma på måndag inger förhoppningen att bronkiten ska elimineras. På kvällen blir det räkafton hos Gunnar och Gudrun.

Fredag den 18 november 2011

Anita och Rigmor var på Marknad i Soi Bakao. För min egen del blev det stranden.
Lördag den 19 november 2011
Sol och bad på mammas strand tillsammans med Gunnar och Gudrun å Rolf och Rigmor.

Söndag den 20 november 2011

Gunnar och jag har varit på en riktig rundtur på hans motorcykel i dag. Vi började med att bevittna båttävlingarna innan vi tog en tur till motorbanan.


Måndag den 21 november 2011
Anita på återbesök till sjukan. Inte riktigt bra, fick mer medicin sen blev det handling och stranden. (betalade rummet tom. den 28 nov.) Fick nya biljetter hem på Internet i dag, hemresa den 8/12. Rolfoch Rigmor den 30/11.
Tisdag den 22 november 2011
Åkte till ön Koh Larn tillsammans med flera svenskar som är här. Internet på hotellet börjar krångla.
Onsdag den 23 november 2011
Stranden med sol och bad. Bertil Falk är där och vi och några andra svenskar blir hembjudna till honom på surströmming nästa dag.
Torsdag den 24 november 2011
På morgonen innan vi skulle åka taxi till "mammas strand" knackade Rigmor på och berättade att hon blivit dålig på natten, men hon ville inte stanna hemma utan följde ändå med till stranden. Där blev hon så dålig så att Marve följde med henne och Rolf till Bangkok Hospital. Där blev hon inlagd och det visade sig så småningom att hon hade denguefeber.
På kvällen åkte vi till Bertil på surströmingsfest men dessförinnan tittade vi på rum i fastigheten där Gunnar och Gudrun bor.

Sjukdomsinformation om denguefeber

Denguefeber, eller enbart dengue, är en influensaliknande febersjukdom. Den orsakas av ett virus som sprids via myggor och rapporteras från de flesta länder i tropikerna, såväl från Afrika och Asien som från Mellan- och Sydamerika. Sjukdomen är en vektorburen zoonos, d.v.s. en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.
Dengue är inte helt ovanlig hos hemvändande svenskar. Varje år anmäls 30 till 60 fall, men då många av de smittade är ute på långresor (”ryggsäcksfolket”) är det säkert många fler svenskar som drabbas av sjukdomen.

Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning

Dengue orsakas av ett virus tillhörande gruppen flavivirus. Sjukdomen överförs till människa via myggor tillhörande Aedes-släktet. Förutom människa kan sannolikt vissa apor fungera som reservoar. Sjukdomen sprids ej direkt från människa till människa.
Inkubationstiden anges vanligen vara fem till tio dygn.

Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik

Dengue debuterar akut med feber, huvudvärk, rygg-, muskel-och ledsmärtor samt kärlsprängda ögon. Efter några dagars sjukdom uppträder ofta också ett mässlingliknande hudutslag. I ett senare skede kan punktformiga hudblödningar ses på främst fotryggar och händer samt i armhålor. Sjukdomen är i regel godartad och många får enbart en övergående feber.
Hemorragisk dengue är ett mycket allvarligare sjukdomstillstånd med en inte obetydlig dödlighet. Vid hemorragisk dengue ses blödningar i många inre organ liksom från mag- och tarmkanalen, och patienten kan dö i en blödningschock. Tillståndet uppstår hos patienter som återinfekteras med denguevirus och uppfattas i dessa fall som en "immunologisk katastrof".
Denna allvarliga sjukdomsform drabbar sålunda nästan uteslutande den inhemska befolkningen, framför allt barnen, medan turisterna som regel klarar sig från denna komplikation.
Det finns inte något specifikt läkemedel mot denguevirus. Terapin är därför symtomatisk, d.v.s. inriktas mot patientens aktuella symtom. Diagnos ställs genom att antikroppar mot denguevirus påvisas i patientens blod.

Allmänt förebyggande åtgärder

Det finns inget vaccin mot sjukdomen. Genom att skydda sig mot myggstick kan man minska risken för dengue, liksom för andra insektsöverförda smittor.
Aedes-myggorna är, till skillnad från många andra myggor, aktiva även under dagtid. Man bör, särskilt på kvällarna, den tid då myggorna dock främst biter, bära långärmade tröjor och långbyxor. Man bör också smörja in huden med myggmedel och till natten kan man ligga under myggnät. Fläkt eller luftkonditionering håller i viss mån även borta myggen.

Åtgärder vid inträffade fall och/eller utbrott

Denguefeber är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Smittskyddsinstitutet (SMI). Den sjuke behöver inte isoleras.

Kommentar

Under 2008 har många länder beskrivit en fortsatt ökning av antalet fall av dengue. Orsakerna bakom detta är inte klarlagda men faktorer som ökad förekomst av myggor till följd av klimatförändringar, misslyckade kontrollåtgärder, demografiska förändringar i samband med urbanisering och vissa fall försvagade folkhälsoprogram, kan ha betydelse.
I Asien har antalet fall ökat under 2008 på många olika platser. Vietnam hade under årets första elva månader cirka 80 000 fall med bland annat 35 procent ökning i Ho Chi Minh staden. Utbrott rapporteras också från Thailand, Kambodja, Lahore i Pakistan, Yemen, Jakarta i Indonesien och från Filippinerna. I november 2008 startade ett utbrott också i Cairns i Queensland, Australien.
Från Afrika rapporteras om ökning bland annat i Elfenbenskusten och Mali.
I Sydamerika har ett ökat antal fall rapporterats bl.a. i Brasilien, Guyana, Peru och Bolivia.
Uppdaterad 2010-12-30 13:20
Kontakt
Texten är framtagen av Smittskyddsinstitutet och Smittskyddsläkarföreningen. 

Fredag den 25 november 2011
Stranden. Anita, Gunnar och Gudrun hälsade på Rigmor och Rolf på kvällen och tar med sig lite nödvändiga saker till dom, Rolf bor på sjukhuset i samma rum som Rigmor. Själv stannar jag hemma då magen signalerar att det är bra om jag inte har för långt till toaletten.
Lördag den 26 november 2011
Åkte med Gunnar och Gudrun till "mammas strand" Tjatar på hotellet att fixa sitt Internet.
Söndag den 27 november 2011
Stranden. Rolf checkar ut eftersom han kommer att bo på sjukhuset tills Rigmor blir frisk. Fortsätter att tjata på hotellet att dom måste fixa sitt Internet. På kvällen provar vi ett nytt matställe "Bella Express" 199 bht och man käkar så mycket man vill av allt det goda som står framdukat i den fräscha lokalen. Ligger några hundra meter uppåt klangen från Tops räknat på höger sida. Rekommenderas!

Måndag den 28 november 2011
Åker till Bangkok och fixar lite affärer, kommer hem sent på kvällen samma dag.
Tisdag den 29 november 2011
Går - ilsken som ett bi - till ett Internetkafé med min dator eftersom hotellet inte har fixat sitt Internet ännu, men nu lovar dom äntligen att det ska vara igång på em. Och så blir det. Eftersom dom få hårstrån jag har kvar börjar bli långa så passar jag även på att klippa mig hos frisören som ligger mitt emot Internetkaféet.
Onsdag den 30 november 2011

Bekymmersfri semester med bad och sol sam god laxplanka hos Beefeater på kvällen för 490 BHT.
Kollat så allt är ok med Rigmor och Rolf, dom är kvar på lasarettet och Rigmor börjar bli bättre.
Torsdag den 01 december 2011
Sol och bad. På kvällen går vi till Walking Street och käkar tillsammans med Yvonne och Lulle. Sedan avslutar vi dagen med en "vist" på hotellet.
Rigmor ringde när vi var på stranden allt är ok. och alla på stranden hälsade. Dom får kanske åka hem nästa dag för de vita blodkropparna som varit få i förhållande till vad det ska vara har öka i antal. Marve och Skånekorg är trogna besökare hos dom.
Fredag den 02 december 2011
Innan Gunnar och Gudrun hämtade oss till "Mammas Strand" Ringde Anita till Rigmor och kollade läget. Då ronden inte gått ännu så var det inte så lätt att veta hur det skulle gå, men Rigmor lovade att höra av sig när hon vet om läkaren kommer att släppa hem henne eller inte.
Lördag den 03 december 2011
Det blev stranden som vanligt, lite molnigt med en underbar och njutningsfull temperatur. Anita hann även med att handla lite och betala rummet, samt beställa taxin till flygplatsen på torsdag morgon. Kl 5,00 då det bär av mot gamla swedala.
Söndag den 04 december 2011
Innan vi åkte till söndagsmarknaden i Naklua ringde vi Marve för att kolla om hon hur det var med Rigmor och Rolf. Allt var ok. så dom får åka hem i dag.


1 kommentar:

  1. Ser ut som ni har det riktigt bra :-)
    Var ut På FB på farsdag men tror inte du såg det.
    Allt är väl hemma, kylan dröjer lika så snön. Theres op är gjord och allt gått bra. Kram till er bägge ses snart.
    Anki

    SvaraRadera